onsdag 29 januari 2014

Inför träff 5 - PEST Analys

PEST Analys är en metod som analyserar omgivningen som företaget vistas i, och ger en bild på extärna situationer som kan påvärka den industrin. Akronymen PEST står för Political, Economic, Sociological och Technological. (Stralser, 2004, s.155)

Politisk omgivning

Analyserar den politiska omgivningen vilket oftast är aktuelt för företag som tar sig in på marknader utomlands. Statens policy:s granskas och analyserars. Detta för att ta fram eventuella begränsningar extra avgifter etc. Som påvärkar företaget positivt eller negativt.
(Stralser, 2004, s.155)

Ekonomisk omgivning

Analyserar den ekonomiska omgivningen som företaget kommer vistas på. Statens, nationens, eller regionens ekonomiska hälsa granskas. Om området har en stark ekonomi kand detta betyda att High-end produkter kan lanseras, eller om omdrådet inte har stark ekonomi så kan budget modeller lanseras.
(Stralser, 2004, s.155)

Sociologiska omgivningen

Analyserar den sociala omgivningen som företaget kommer att vistas på. Trender och faktorer av befolkningen granskas. Är befolknigen utbildade i regionen för att arbeta på företaget? Vilken åldersgrupp är dominerande? Såna frågor besvaras här. (Stralser, 2004, s.155)

Teknologiska omgivningen

Analyserar den teknologiska omgivningen som företaget kommer att vistas i. Dagens och morgondagens teknologier analyserars och dess infrastuktur. t.e.x Om företaget skall marknadsföra elbilar så behöver omdrådet stöd för det genom laddnings-stolpar, verkstäder etc. (Stralser, 2004, s.155-156) 

Jim 

källor

Stralser, P. (2004) MBA In A Day: What you would learn at top-tier business schools(if you only had the time!)

Inför träff 5 Max

Marknadsföringsmixen eller 4P-modeller är fyra verktyg inom marknadsföringen som hjälper företag att sälja sin produkt/tjänst. De fyra P:n är: produkt, plats, pris och påverkan och med hjälp av dessa verktyg kan man differentiera sin produkt gentemot konkurrenternas (Mossberg & Sundström, 2012 s.32).

Produkt är varan, tjänsten eller exempelvis upplevelsen företaget erbjuder åt kundens behov (Mossberg & Sundström, 2012, s.32). Det finns miljontals olika produkter runt oss och därför är det ytterst viktigt för företag att kunna differentiera sin produkt, skapa sin egna unika produkt som tillfredsställer kundernas behov. Ständig produktutveckling är också en viktig aspekt för företag.
Plats innebär i marknadsföringsmixen läge samt distribution (Mossberg & Sundström, 2012, s.32). När man talar om plats kan det betyda var man befinner produkten, exempelvis i butiker, via nätet samt hur distributionen fungerar exempelvis via transport och sortering (Mossberg & Sundström, 2012, s.32).

Priset är ett av de viktigaste verktygen med tanke på marknadsföringen. Priset innebär hur mycket en kund betalar för en produkt eller en tjänst (Mossberg & Sundström, 2012, s.33). Priset för med sig ett budskap av själva produkten, ett dyrt pris kan innebära att det är fråga om en kvalitets vara när igen ett förmånligare pris kan betyda att det är frågan om en mera standard produkt. Pris ses som ett strategiskt verktyg för att nå en viss position på marknaden, för företaget (Mossberg & Sundström, 2012, s.32).
Påverkan i marknadsföringsmixen innebär hur man påverkar kunderna med sin produkt t.ex. via reklam och annan marknadsföringsmetod. Man försöker övertala kunderna att köpa sin produkt (Mossberg & Sundström, 2012, s.33).

Refernser:

Mossberg, L. & Sundström, M. (2012):: Marknadsföringsboken. Upplaga 1:2. Sverige : Studenlitteratur.

Inför träff 5 - Mikromiljön inom företaget

Det finns många olika sätt att analysera ett företags marknadsföring, omgivning och utveckling. Ett av dessa sätt är att ta sig an en modell kallad mikromiljö-modellen. Mikromiljö-modellen innefattar alla de aktörer, som har närmast kontakt med företaget och dess verksamhet (Mossberg & Sundström, 2012, s. 50). Företag har i princip hela tiden en kontakt med affärspartners och samhällsintressenter, men också med direkta och indirekta konkurrenter, och på grund av den ständiga kontakten måste samarbetet mellan företaget och dess kontaktsparter fungera (Mossberg & Sundström, 2012, s. 50).
Affärspartners, samhällsintressenter och konkurrenter påverkar nämligen företagets förmåga att betjäna sina kunder på bästa möjliga vis, och därför skall man inte nedvärdera dessa aktörers betydelse (Mossberg & Sundström, 2012, s. 47). En marknadsförare bör alltså känna till dessa ovan nämnda aktörer, och veta hur han/hon bör interagera med dem, ifall han/hon vill att kunderna skall vara nöjda, vilket garanterat är en av marknadsförarens grundmålsättning. 
Ett företag måste, i sitt arbete, ta hänsyn till och kunna samarbeta med kommunen och staten. Dock skall man inte heller glömma till exempel media. Denna omgivning runt företaget brukar kallas för samhällsintressenter (Mossberg & Sundström, 2012, s. 50).  Företag interagerar med kommunen och staten genom ett ständigt utbyte sinsemellan av varor, tjänster och pengar. (Mossberg & Sundström, 2012, s. 56). Viktigheten av att denna relation fungerar kan ses av följande; ”Interaktionen mellan företag och kommun kan ibland bli så viktig att någon av parterna i princip blir helt beroende av att motpartens verksamhet fungerar” (Citerad i Mossberg & Sundström, 2012, s. 56). Också median påverkar företaget och dess marknadsföring synnerligen mycket. Median ger ut information om företaget till människorna i samhället, och därför är dess roll så pass stor. Ifall median ger ut felaktig information om företaget, kan det ju till exempel leda till att potentiella kunder låter bli att köpa varor från företaget.
Sedan så finns det, såsom redan ovan nämnts, också affärspartners, som företaget måste ta hänsyn till. Företagets affärspartners består av kunder, distributörer och leverantörer (Mossberg & Sundström, 2012, s. 58). Mellan företaget och dess affärspartners sker det mycket ekonomiska transaktioner, och därför är det viktigt att samarbetet fungerar ypperligt (Mossberg & Sundström, 2012, s. 58). Om man till exempel funderar kring viktigheten av leverantörerna, lönar det sig att komma ihåg, att ifall samarbetet mellan företaget och leverantörerna inte fungerar eller finns till överhuvudtaget, så får företaget inga varor, vilket i sin tur betyder att det inte finns produkter att sälja. I så fall behövs ju inte marknadsföringen inom företaget heller.
Hur konkurrenssituationen på marknaden ser ut inverkar också i ett företags sätt att marknadsföra sina produkter. På marknaden kan det råda allt ifrån monopol till fri konkurrens, och företaget bör ta hänsyn till marknadens konkurrenssituation, för att kunna klara sig på bästa möjliga vis (Mossberg & Sundström, 2012, s. 63).

//Erik

Källor: 

Mossberg, L. & Sundström, M. (2012): Marknadsföringsboken. Upplaga 1:2. Sverige : Studentlitteratur.

Inför träff 5 - SWOT Analys

Ett av de vanligaste verktygen för självvärdering av organisationer är SWOT-analys. (Albinsson 1998:192-193). Akronymen SWOT står för Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threats; eller på svenska styrkor, svagheter, möjligheter och hot. En SWOT analys är ett verktyg för att analysera ett företags interna situation och samt hur det påverkas av sin omgivning. Målsättningen med en SWOT analys är att identifiera företagets styrkor och svagheter samt matcha dessa mot eventuella affärsmöjligheter. (Kotler & Armstrong 2012, s. 54)

Attributen styrkor och svagheter hänvisar till interna faktorer inom företaget. Styrkor kan vara interna förmågor, resurser eller andra positiva faktorer som kan hjälpa företaget att betjäna sina kunder och nå sina målsättningar. Svagheter syftar på interna begränsingar eller andra negativa faktorer som hindrar företaget att nå sin fulla potential. (Kotler & Armstrong, 2012, s. 53)

Attributen möjligheter och hot hänvisar till externa faktorer som påverkar affärsverksamheten. Möjligheter kan t.ex. vara nya trender eller andra fördelaktiga situationer i omgivningen som företaget kan utnyttja för sin verksamhet. Hot hänvisar till externa faktorer, vilka företaget självt inte kan påverka som kan hindra företaget att nå sina målsättningar. (Kotler & Armstrong, 2012, s. 54)

Jonas

Källor
Albinsson, P. (1998). Den lärande organisationen: från vision till verklighet. Jönköping: Brain books.
Kotler, P. Armstrong, G. (2012). Principles of marketing. Pearson Prentice Hall


söndag 26 januari 2014

Centrala marknadsföringsbegrepp!

Hej alla läsare!


Vår grupp, Femman ”The marketing group”, består såsom namnet redan indikerar av fem gruppmedlemmar (Jonas, Otto, Jim, Max & Erik). Var och en av oss kommer nedan att berätta lite om oss själva, och sedan kommer vi även nämna och definiera olika centrala marknadsföringsbegrepp, som enligt vår mening är viktiga inom marknadsföringen.


Mitt namn är Jonas och jag har under 10 års tid varit i arbetslivet som dataingenjör. Uppgifterna har kretsat kring att planera och producera tekniska lösningar i produkter och tjänster samt att paketera dessa på ett sätt som slutkunderna förstår och vill använda. Studerar nu vidare på samma linje; programvaruproduktion med industriell ekonomi som ett biämne. För att en produkt eller tjänst ska vara framgångsrik så måste man förstå människorna som ska använda den. Jag har inga ambitioner att bli någon marknadsförare, men för att kunna samarbeta med duktiga marknadsförare så behöver jag förstå och ha insyn i ämnet. Mina förväntningar på kursen är att lära mig grundprinciperna inom marknadsföring för att effektivt kunna kommunicera och arbeta i team bestående av domänexperter, kodare, designers och marknadsförare för att tillsammans producera morgondagens framgångsrika produkter och tjänster.

Jag heter Otto och studerar Informationssystem vid Åbo Akademi. Av marknadsföringskursen förväntar jag mig att utvidga min syn på vad marknadsföring egentligen går ut på samt lära mig knep som kommer att vara till nytta senare i arbetslivet.

Mitt namn är Jim och jag studerar Programvaruproduktion med Industriell ekonomi som biämne vid Åbo Akademi. Av denna kurs förväntar jag mig att lära de basiska koncepten inom marknadsföring, framgångsrika marknadsföringsstrategier som tillämpas i dagens läge och morgondagens marknadsföring.

Jag heter Max, och kommer från Esbo. Började mina studier i höstas och har trivts mycket bra i Åbo hittills. Marknadsföring är ett brett och intressant ämne och ser framemot att lära mig mer om ämnet. Det som intresserar mig mest inom marknadsföring är konsumentbeteende i köpprocessen, samt talangen att manipulera människor att köpa produkter/tjänster som kunden redan har/ inte behöver. 

Jag heter Erik och kommer från Åbo. Jag studerar vid Åbo Akademi, och mitt huvudämne är Informationssystem. Grundkursen i marknadsföring är en av de kurser som jag på förhand väntat mest på. Orsaken till detta ligger i att jag är mycket intresserad av marknadsföring. Under grundkursens gång förväntar jag mig att lära mig grunderna inom marknadsföringen, så att det sedan blir lättare att fortsätta studierna. Ifall grunderna i marknadsföring sitter såsom de skall, alltså ordentligt i bakhuvudet, så hjälper det säkert mig själv i mitt framtida arbetsliv också.


De centrala marknadsföringsbegreppen:

Marknadsföringsmixen består av fyra P:n som är verktyg för företagen att göra affärer och utbyten med kunder (Mossberg & Sundström, 2012, s.32-33). De fyra P:n är: produkt, pris, plats och påverkan, och med att kombinera dessa P:n kan man differentiera sin egna produkt från konkurrenternas. Produkt är vad företaget erbjuder, priset definierar vad man betalar för produkten, plats anger läget och distributionen och påverkan innebär de fördelar produkten har för att kunden skall välja den (Mossberg & Sundström, 2012, s.32-33).

Kundvärde Konsumenten väljer den produkt som ger mest värde åt honom. Företagen strävar till att bjuda ut så stor nytta och upplevelse som möjligt med sin produkt, för att maximera produktens värde. Kunden väljer sin produkt på basis av sina behov samt det upplevda värdet av produkten (Mossberg & Sundström, 2012, s.26-27).

Kundrelation: Ett av de centrala begreppen inom modern marknadsföring. Kundrelation är processen hur man skaffar, behåller och får fördjupad förståelse för kunder. Företaget erbjuder belåtenhet och kundvärde till kunden, medan respektive erbjuder lojalitet och monetär ersättning till företaget genom relationens längd. (Kotler & Armstrong, 2012, s. 12)

Efterfrågan: Ett mänskligt begär som stöds av köpkraft. Begär är mänskliga behov såsom fysiologiska och sociala som har utformats av kulturen och individuell personlighet. T.ex.  En person är hungrig. Han vill ha Grillmat. Har han pengar finns nu en efterfråga. (Kotler & Armstrong, 2012, s. 6)

Marknadsföringsfilosofier: Företag kan ha olika synsätt, s.k. filosofier, som visar vägen för företaget i dess arbete med att utveckla strategier, så att det sedan blir enklare för företaget att bygga goda kundrelationer (Mossberg & Sundström, 2012, s. 23). Marknadsföringsfilosofin definierar var marknadsföringsarbetets fokus ligger. Fokus kan till exempel ligga i produktionen eller i försäljningen. Inom marknadsföringstänkandet finns det fem centrala marknadsföringsfilosofier; produktionsinriktad filosofi, produktinriktad filosofi, försäljningsinriktad filosofi, marknadsinriktad filosofi och socialt inriktad filosofi (Mossberg & Sundström, 2012, s. 24-25). Såsom namnen på dessa filosofier indikerar, har varje filosofi en egen inriktning, och marknadsföringsarbetet i ett företag är till största delen fokuserat på just den inriktning som ett företag har valt (Mossberg & Sundström, 2012, s. 24-25).

Varumärke: Ett företag använder ett varumärke för att skilja åt dess produkter från andra företags produkter (Mossberg & Sundström, 2012, s. 222). Då det på marknaden ofta finns liknande produkter härstammande från olika företag, är det bra att kunden med hjälp av varumärken kan särskilja ett företags produkter från andra företags produkter. Varumärken används också för att kunden skall kunna identifiera ett företags produkter. Ett namn, en design, en logotyp, en symbol eller en beteckning är exempel på vad varumärken kan vara, men det kan också vara frågan om en sammanslagning av två eller flera av dessa (Mossberg & Sundström, 2012, s. 222). Exempel på internationellt välkända varumärken är Coca-cola och IKEA.

Segmentering: Segmentering innebär att dela upp potentiella köpare utgående från deras behov, beteende och andra egenskaper med målsättningen att så effektivt som möjligt nå ut med budskapet till dessa kunder. Ett segment är en grupp av konsumenter som är mottagliga en specifik typ av marknadsföring. Riktad marknadsföring innebär att undersöka de olika marknadssegmenten och enbart fokusera på de segment som är mest attraktiva. (Kotler & Armstrong, 2012, s. 49)

Positionering: Vid positionering så undersöker man målgruppen och konkurrerande produkter i syfte att hitta konkurrenskraftiga fördelar för den egna produkten. Marknadsföringen och prissättningen kan sedan anpassas för att ge den egna produkten ett större värde i konsumentens ögon, antingen genom att sälja produkten till ett billigare pris, eller genom att ge den egenskaper som är bättre än konkurrenternas. (Kotler & Armstrong, 2012, s. 51)

Differentiering: Differentiering innebär att ta ytterligare ett steg och anpassar inte bara marknadsföringen utan också själva produkten för ett specifikt segment. Effektiv positionering har sin början i differentiering, dvs man väljer i ett tidigt skede att rikta in sig till ett specifikt segment och designa produkten eller tjänsten så att egenskaperna ger konsumenten ett större värde i just det segmentet (Kotler & Armstrong, 2012, s. 51). 

B2B (Business to business) vs. B2C (Business to Consumer): B2B handlar om försäljning som sker mellan företag, B2C är däremot försäljning mellan företag och individ konsumeter ( Kotler et al., 2012, s. 137). B2B kan ses som en enklare väg till en större omsättning, eftersom att kunderna spenderar stora summor, i B2C krävs däremot massvis med kunder för att nå samma omsättning ( Kotler et al., 2005, s. 138). 
                                                                           
Produktutveckling (new product development): Produktutveckling är en prosess där man förbättrar prototypen/ Beta versionen av den nya produkten innan den läggs ut på marknaden (Kotler et al., 2005, s. 582) Viktiga aspekter är t.ex. design och tillverkningskostnader.  

Källor:

Philip Kotler, Veronica Wong, John Saunders, Gary Armstrong (2005) Principles of marketing. 4th edition. Pearson Education

Kotler, P. & Armstrong, G. (2012): Principles of Marketing. 14th edition. Pearson Prentice Hall.

Mossberg, L. & Sundström, M. (2012): Marknadsföringsboken. Upplaga 1:2. Sverige : Studentlitteratur.

onsdag 22 januari 2014

Inför träff 3 - Jim

Jag har alltid sett på marknadsföring som enbart afficher, reklam o.s.v. Designade för att få kunder att köpa t.e.x den nyaste tandkrämen. Men efter att ha läst de basiska elementen innom markandsföring, inser jag att marknadsföring är mycket mera omfattande än så.

Något jag fick sammtycke för var att en produkt skall först och främst uppfylla ett behov. Detta behov blir till ett begär genom kultur och köparens personlighet. Till slut blir begäret samt ekonomisk köpkraft till efterfrågan. Att förstå behov, begär och efterfrågan är en viktig aspekt innom marknadsföring enligt (Kotler & Armstrong, 2012, s.6).

En annan vikitg aspekt är att först dela in markanden in i segment som blir basen till vem som produkten eller tjänsten är ämnad för. Efter så tänker man igenom värde propositionen man erbjuder de målsatta kunderna (Kotler & Armstrong, 2012, s.8-9).


Det jag fann kanske mest intressant var att marketing kan anses som en "two-way street. Genom att kunderna genom goda kundrelationer genomför själva marknadsföring. Genom att sprida ryktet angående brandet och själva leta up info om man gör det lätttillgängligt via tex hemsidor. (Kotler & Armstrong, 2012, s.1-5,7).

Jim

Källor
Kotler, P. Armstrong, G. (2012). Principles of marketing. Pearson Prentice Hall

Inför träff 3 - Viktiga koncept

Enligt litteraturen är en av definitionerna på marknadsföring hanteringen av vinstbringande kundrelationer (Kotler & Armstrong 2014, s. 2). Efter att ha bekantat mig med de inledande kapitlen så verkar det mest centrala begreppet vara värde. Skapandet av värde, paketering av produkter, tjänster och helheter så att de skapar ett värde för konsumenten, något som konsumenten behöver, vill ha eller till och med kräver av få köpa. En produkt är ett verktyg som löser kundens problem ((Kotler & Armstrong 2014, s ) och skapar värde för konsumenten och därmed också för hela värdekedjan ända tillbaka till producenten.

Ett annat koncept som intresserar mig är hantering av förväntningar hos konsumenten. Utmaningen för marknadsföraren är här att se till att priset på produkten matchar marknadens uppfattning om prestandan, samt att produktens verkliga prestanda sedan också matchar förväntningarna som marknadsföraren skapat. (Kotler & Armstrong 2014, s. 7).

Hantering av marknadsföring och dess olika inriktningar är det tredje konceptet som intresserar. Väljer man att fokusera på produktionstekniska förbättringar för att uppnå bästa pris/prestanda på en marknad som redan är utsatt för hård konkurrens, eller väljer man att fokusera på att bygga exakt den produkt som konsumenten behöver, eller väljer man att fokusera på säljandeprocessen och själva marknadsföringen av produkten för att få den såld.

Det som jag tror blir mest intressant med kursen är att se hur marknadsföringsteknikerna ändrat de senaste åren med tanke på nya kanaler som t.ex social media och utmaningarna/möjligheterna den för med sig för marknadsföraren.

Referenser

Albinsson, P. (1998). Den lärande organisationen: från vision till verklighet. Jönköping: Brain books.
Kotler, P. Armstrong, G. (2012). Principles of marketing. Pearson Prentice Hall

Jonas
INFÖR TRÄFF 3 - Erik

Själv är jag mycket intresserad av marknadsföring av diverse olika anledningar. Dels hoppas och tror jag på att jag i framtiden kommer att arbeta med marknadsföringsuppgifter i något företag, och dels så har jag faktiskt arbetat med arbetsuppgifter som kan relateras till marknadsföring. Därför är det ganska så naturligt, att jag har ett stort intresse för marknadsföring.
Efter att ha läst introduktionskapitlet ur boken ”Marknadsföringsboken” (Mossberg & Sundström, 2012) så märker jag, att jag redan har fått en lite bredare kunskap i vad som marknadsföring egentligen är. Det som jag främst funderade på under läsningens gång, var de facto hur många olika delar som faktiskt anses tillhöra marknadsföringen; allt ifrån kundvärde och kundbeteende till diverse olika marknadsföringsfilosofier. Dessutom märkte jag hur viktig faktiskt marknadsföringen är för varje företag; ”Marknadsföringen löper i regel som en röd tråd genom ett företag och all dess verksamhet” (Mossberg & Sundström, 2012, s. 23). I princip är det marknadsföringsrelaterade frågor som förenar de olika delarna i olika företag. I och med detta så får de olika delarna i företagen kontakt med varandra, och verksamheten fungerar på ett bättre vis.
Under läsningens gång fastnade jag för tre centrala begrepp, nämligen marknadsföringsfilosofier (Mossberg & Sundström, 2012, s. 23), kundvärde (Mossberg & Sundström, 2012, s. 26) och varumärke (Mossberg & Sundström, 2012, s. 41). Marknadsföringsfilosofierna är något som jag tycker att varje människa, som åtminstone är lite intresserad av marknadsföring, borde kunna. Det finns olika inriktningar i varje filosofi, och därför är jag intresserad av dessa filosofier.
Eftersom jag själv agerar kund åt diverse olika företag, så vet jag hur viktigt det är för en kund att han/hon upplever största möjliga värde (kundvärde) vid inköpstillfällena. De företag, som kan erbjuda största möjliga värde åt kunden, upplever allt som oftast stora framgångar på marknaden.  Kundvärde-begreppet intresserar mig mycket på grund av att det är något, som företagen måste ta ställning till i sitt marknadsföringsarbete, och dessutom har jag som sagt egna erfarenheter kring kundvärde, vilket gör begreppet än mer intressant.

Människor kommer i kontakt med varumärken i princip varje dag, och dessa varumärken identifierar bland annat vilka produkter ett företag erbjuder åt sina kunder. Dessa varumärken är mycket viktiga för företagen och deras marknadsföring, och det är därför som varumärken intresserar mig mycket.  

Referenser:

Mossberg, L. & Sundström, M. (2012): Marknadsföringsboken. Upplaga 1:2. Sverige : Studentlitteratur.

Inför träff 3 - Max


Efter att jag läst det första kapitlet i marknadsföringsboken skriven av (Mossberg och Sundström 2011) fick jag en bredare och bättre syn om marknadsföring, än vad jag förr haft. Min grunduppfattning om marknadsföring var mer koncentrerad om hur man skall sälja en produkt så att så många som möjligt vill köpa den. Introduktionskapitlet bevisade att marknadsföring är mycket mer än vad man tror. I boken (Mossberg och Sundström 2011, s.26-31) talades det om begreppet kundvärde som direkt fick mitt intresse. Kundvärde är en mycket viktig del inom marknadsföringen och upplevelsen av produkten/tjänsten spelar en ytterst viktig roll för kunden. Det som intresserar mig är hur människor har olika behov och hur kundvärde kan variera så mycket. I det första kapitlet (Mossberg och Sundström 2011, s.16-18) berättas det om att teknik o IT har en stor roll inom markandsföringen. E-handel är ett begrepp som intresserar mig pga. dess breda och flexibla egenskaper och alla dess möjligheter inom marknadsföringen. När jag bläddra igenom innehållsförteckningen stötte jag till kapitlet 4 som handlar om Konsumentens köpprocess. Begreppet konsumentbeteende i en köpprocess är något jag väntar framemot att läsa om under kursen, samt att lära förstå bättre hur människor agerar vid köpprocessen.                           

Marknadsföring: En individuell reflektion

Marknadsföring är långt det jag förväntade mig, men samtidigt mycket mer. Genom att läsa det första kapitlet i ”Marknadsföringsboken” Mossberg & Sundström (2011) har jag fått en bredare uppfattning om ämnet, det är faktiskt flera aspekter som jag inte hade kunnat förknippa med marknadsföring.

Redan i ett tidigt skede i det första kapitlet Mossberg & Sundström (2011, s.16) dyker tekniken fram, det är jag intresserad av och det handlar mitt huvudämne (Informationssystem) också mycket om. Tekniken har vuxit enormt inom marknadsföringen under det senaste decenniet, och därför vill jag lära mig att använda tekniken i marknadsföringssituationer. I slutet av kapitel 1 Mossberg & Sundström (2011, s.42) i bokens disposition väcktes mitt intresse speciellt emot kapitlen 11 och 12. I kapitel 11 berättas det om hur företag prissätter sina produkter, det är viktigt eftersom att konsumenten ofta har högsta tyngden i köps beslutandet lagt just på priset. I kapitel 12 däremot tas det upp olika distributionskanaler, för att en produkt skall få kännedom och bli såld i stora mängder måste konsumenten möjligen se produkten flera gånger före denna besluter om att köpa produkten.
 - Otto